Canasta

Canasta is een kaartspel van strategie en vaardigheid dat in de jaren '40 werd ontwikkeld. Het wordt meestal gespeeld met twee tot vier spelers en omvat het maken van combinaties van kaarten van dezelfde rang of reeks. Het doel van Canasta is om punten te verdienen door melds te maken, kaarten toe te voegen aan bestaande melds en al je kaarten voor de andere spelers uit te spelen. Canasta is een spel dat vaardigheid, strategie en geluk vereist om succesvol te zijn.

Canasta

Spelregels

- Objectief: Het doel van Canasta is om als eerste team een totaal van 5.000 punten te behalen. Punten worden gescoord door kaarten te versmelten en af te leggen. Het spel bestaat uit talloze handen; aan het einde van elke hand worden de punten voor elk team berekend op basis van de kaarten in hun melds en stapels. Het team met de meeste punten krijgt een score voor die hand, evenals bonuspunten voor alle resterende "rode drieën" die ze in handen hebben. Wanneer een of beide teams 5.000 of meer punten hebben behaald aan het einde van een hand, stopt het spel en wint het team met de hoogste score.

- Aantal spelers: Canasta kan gespeeld worden door twee tot zes spelers in partnerschappen (teams). Als er vier of minder spelers aanwezig zijn, is het het beste om als twee teams te spelen, bestaande uit elk twee spelers; als er vijf of zes spelers aanwezig zijn, is het het beste om op te delen in drie teams, bestaande uit twee partners per team.

- Omgang: Bij het spelen van Canasta moet een volledig kaartspel plus vier jokers worden gebruikt (108 kaarten in totaal). Alle kaarten moeten samen worden geschud; een speler deelt vervolgens 11 kaarten uit met de klok mee totdat alle spelers 11 kaarten hebben. De resterende kaarten worden de voorraadstapel of trekstapel en moeten met de afbeelding naar beneden in het midden van de tafel worden gelegd.

- Meldingen: Kaarten kunnen alleen worden samengevoegd door drie of meer dezelfde kaarten neer te leggen (bijvoorbeeld vier zevens). Wildcards (jokers) kunnen als elke kaart worden gebruikt, maar ze kunnen niet afzonderlijk worden samengevoegd (elke wildcard moet ten minste één natuurlijke kaart vergezellen). Rode drieën worden beschouwd als een speciale versmelting en kunnen alleen worden neergelegd nadat een team hun eerste versmelting heeft gemaakt.

- Afspelen beëindigen: Als een team 5.000 of meer punten heeft behaald, is het spel afgelopen. Als beide teams minder dan 5.000 punten hebben en er geen kaarten meer in de stapel liggen, stopt het spel onmiddellijk en wint het team met de hoogste score.

- Scoren: Aan het einde van elke hand tellen spelers hun combinaties (inclusief eventuele bonussen) en hun stapels op. Zodra dit is voltooid, worden hun respectieve punten toegevoegd aan de cumulatieve score van hun team. Het team met het hoogste totaal aantal punten aan het einde van het spel wordt uitgeroepen tot winnaar.

 

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Best bekeken