Handbal

Handbal is een teamsport die in de 19e eeuw voor het eerst in Europa werd ontwikkeld. Het wordt gespeeld met twee teams van zes spelers, die hun handen gebruiken om een kleine bal te passen en te laten stuiteren met als doel deze in een van de twee doelen aan tegenovergestelde uiteinden van het veld te schieten. Het speelveld wordt meestal gescheiden door twee lijnen, waar de spelers tijdens het spelen niet overheen mogen stappen. Handbal kan zowel binnen als buiten worden gespeeld. Het spel is fysiek erg veeleisend en vereist coördinatie, behendigheid, kracht en uithoudingsvermogen.

Handball

Spelregels

- Het spel wordt gespeeld door twee teams van elk zeven spelers, zes veldspelers en één doelman

- De bal moet met de handen of armen worden gepasseerd. Spelers mogen de bal niet langer dan drie seconden vasthouden voordat ze schieten of doorgeven aan een teamgenoot

- Alle aanvallende spelers moeten achter de middenlijn blijven wanneer hun team balbezit heeft

- Als een tegenstander in balbezit is, moeten alle verdedigende spelers tussen hen en hun eigen doellijn blijven

- Een vrije worp wordt toegekend aan elke speler op wie een fout werd gemaakt terwijl hij in balbezit was

- Als een tegenstander door een fout balbezit krijgt, krijgt hij een strafworp

- Een doelpunt wordt gescoord wanneer een deel van het lichaam van die speler het doelgebied van de tegenstander binnenkomt

- Het spel eindigt wanneer een van beide teams 30 goals scoort of na 60 minuten. Bij toernooispel kunnen ook 10 minuten extra tijdsperioden van toepassing zijn

- Spelers mogen de bal niet trappen of hun voeten of benen gebruiken om de bal op enigerlei wijze te hinderen. Elke speler die dit doet, wordt bestraft met een vrije worp voor zijn tegenstanders.

- Alle spelers moeten zich houden aan de regels van sportiviteit en fair play, zonder fysiek contact tussen spelers op enig moment. Gewelddadig gedrag wordt bestraft met verwijdering uit het spel.

- Vervangingen zijn op elk moment tijdens de wedstrijd toegestaan en kunnen plaatsvinden tussen speelhelften of wanneer een speler geblesseerd of anderszins arbeidsongeschikt is.

- De scheidsrechter is verantwoordelijk voor het handhaven van regels, het nemen van beslissingen over overtredingen en overtredingen, en is verantwoordelijk voor het bijhouden van de score. De scheidsrechter heeft de bevoegdheid om indien nodig een wedstrijd te onderbreken of te beëindigen.

- Nadat een doelpunt is gescoord, wordt het spel hervat met een inworp genomen door het team dat het doelpunt incasseerde op hun eigen speelhelft. De bal kan worden teruggespeeld naar elke speler van het team, maar mag pas in het gebied van de tegenstander komen als deze is aangeraakt door een andere speler.

- Alle spelers moeten op hun eigen helft van het speelveld blijven, met uitzondering van de doelverdediger die zich overal binnen het teamgebied mag begeven.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Best bekeken