Cluedo

Cluedo (ook bekend als Clue in Noord-Amerika) is een klassiek deductiespel. Gepubliceerd in 1949en sindsdien is het in meer dan 50 landen in licentie gegeven en zijn er wereldwijd meer dan 40 miljoen exemplaren van verkocht.

In de kern is Cluedo een moordmysteriespel, waarbij een groep spelers de moord op een fictief personage probeert op te lossen. Spelers gebruiken deductievaardigheden om erachter te komen wie de moordenaar is, waar ze de misdaad hebben gepleegd en welk wapen is gebruikt. Onderweg moeten ze ook aanwijzingen verzamelen die hen kunnen helpen hun zoektocht te verfijnen.

Cluedo

Spelregels

- Objectief: Het doel van het spel is dat spelers aanwijzingen van over het bord verzamelen om te beschuldigen wie de moord heeft gepleegd, welk wapen is gebruikt en in welke kamer het heeft plaatsgevonden. De speler die deze drie elementen correct kan identificeren, wint het spel.

- Spelopstelling: Elke speler kiest een karakterfiche die ze tijdens het spelen over het bord zullen verplaatsen. Deze personages zijn verdachten in een moordmysterie, elk met hun eigen motief voor het plegen van een dergelijke daad. Er is één kaart voor elk personage, wapen en elke kamer in dit spel. Deze kaarten worden na het schudden in een envelop geplaatst, zodat niemand weet welke kaarten deze items vertegenwoordigen totdat er aan het einde van het spel een beschuldiging is geuit.

Spelers gooien om de beurt twee dobbelstenen of trekken bewegingskaarten (afhankelijk van de versie) en verplaatsen hun fiches over velden op vierkanten in verschillende kamers in het landhuis/gebouw, zoals gemarkeerd door het speelbord volgens het resultaat van het gegooide of getrokken nummer, waardoor ze bepaalde doorgangen tussen kamers waardoor speurwerk efficiënter wordt! Tijdens hun beurt kunnen ze verschillende combinaties voorstellen op basis van wat ze tot nu toe hebben gezien/onderzocht om andere spelers ook meer aanwijzingen te geven.

- Beschuldigingen: Als een speler aan het einde van het spel denkt te weten wie de moord heeft gepleegd, waar deze is gepleegd en met welk wapen, kan hij een beschuldiging uiten. Om dit te doen, moeten alle spelers naar de kamer gaan waar de moord zou zijn gepleegd en hun beschuldiging uiten. Als ze correct zijn, winnen ze het spel. Als ze echter ongelijk hebben, moeten ze wachten tot alle andere spelers de kans hebben gehad om een beschuldiging te uiten voordat ze een nieuwe beschuldiging uiten.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Best bekeken