Cricket

Cricket is een populaire sport die al eeuwen bestaat. Het is een bat-and-ball-spel en wordt gespeeld door twee teams van elf spelers op een veld. Cricket is een technisch spel, met verschillende regels en voorschriften die bepalen hoe het wordt gespeeld. Spelers moeten bekend zijn met verschillende soorten slagen, zoals verdedigende slagen, aanvallende slagen en bowlingtechnieken. Het vereist ook kennis van de spelregels, die varieert afhankelijk van het type cricket dat wordt gespeeld. 

Cricket

Spelregels

- De teams: Cricket wordt meestal gespeeld tussen twee teams van elk 11 spelers.

- Het veld: het veld is een rechthoekig gebied in het midden van het veld, 22 meter lang en 3 meter breed.

- Slagen: het ene team slaat terwijl het andere veld (verdedigt). Een batsman staat voor drie rechtopstaande stronken met twee bails erop gebalanceerd en probeert een bal te raken die door de bowler van het andere team is gebowld met hun knuppel.

- Bowlen: Om punten te scoren, moeten bowlers proberen een of beide batslieden uit het team van hun tegenstander te krijgen voordat ze genoeg runs kunnen scoren voor de overwinning in een innings (één slagbeurt voor elke partij).

- Veldbeperkingen & Vieren/Zessen: Er zijn bepaalde gebieden rond het veld waar een veldspeler niet kan worden geplaatst tijdens het bowlen, zoals te dicht bij het wicket van de slagman of achter hem op enig moment tijdens zijn schot om een bal te spelen; dit zal resulteren in het toekennen van respectievelijk vier of zes runs in plaats van een mogelijk ontslag van alleen die worp, afhankelijk van hoe het landt na het overschrijden van het grenstouw zonder vooraf een andere speler te hebben aangeraakt..

- Soorten ontslag - uit: Een batsman kan op verschillende manieren worden ontslagen, zoals gebowld, uitgepakt, uitgelopen, stumped of wicket geraakt. Wanneer een van deze uitkomsten zich voordoet, wordt gezegd dat de batsman uit is.

- De scheidsrechter: Er zullen altijd twee scheidsrechters op het veld aanwezig zijn. Zij zijn verantwoordelijk voor het nemen van beslissingen en het signaleren wanneer een over is voltooid, een batsman uit is of enig ander oordeel dat tijdens het spel moet worden gemaakt.

- De scorekaart: Aan het einde van elke innings zal de scorekaart alle gescoorde punten, genomen wickets en gemaakte vangsten van elk team weergeven. De scorekaart is hoe het wedstrijdresultaat wordt bepaald, waarbij de winnaar degene is wiens score hoger is dan die van zijn tegenstander wanneer alle innings zijn voltooid.

- De winnaar: Nadat beide teams klaar zijn met batten en fielden, wordt de winnaar van de wedstrijd uitgeroepen, afhankelijk van welk team in totaal de meeste punten heeft gescoord. Als de scores gelijk zijn, wordt een gelijkspel uitgeroepen en wordt het resultaat op een andere manier bepaald, zoals een bowl-out of Super Over.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Best bekeken