Biljard

Biljart is een opwindend, eeuwenoud spel waar zowel recreatieve als professionele spelers al lang van genieten. Het gaat om het gebruik van een keu om ballen van verschillende groottes over het oppervlak van een biljarttafel te slaan om punten te scoren. Dit klassieke spel wordt gespeeld tussen twee of meer spelers in enkelspel of teamformaat. Het doel van het spel is om meer punten te scoren dan je tegenstanders door ballen in de zakken van de tafel te laten zinken of door je tegenstander een fout te laten maken en punten te laten verliezen. Punten worden op verschillende manieren toegekend, afhankelijk van het type spel dat je speelt. In 8-ball, bijvoorbeeld, strijden spelers om al hun aangewezen ballen (strepen of effen) te laten zinken en vervolgens de 8-ball om te winnen. Bij 9-ball moeten spelers elke bal in numerieke volgorde van 1-9 laten zinken.

Biljard

Spelregels

- Uitrusting: Een biljarttafel van normaal formaat met zes zakken, een keu voor elke speler en 16 ballen (7 gestreept, 7 effen gekleurd en de 8-ball).

- Doel van het spel: Elke speler probeert zijn toegewezen groep ballen (strepen of volle ballen) te potten en vervolgens legaal de 8-ball te laten zinken om te winnen.

- Bepalen van de speelvolgorde: Spelers moeten het onderling eens worden over wie als eerste zal schieten.

- Breaking/Opening Shot: Het openingsshot wordt meestal gemaakt door degene die als eerste is gekozen tijdens stap 3 hierboven; deze speler moet de speelbal achter de hoofdlijn slaan, ook wel bekend als "de pauze", terwijl hij ook contact maakt met ten minste één genummerde objectbal tijdens hetzelfde schot; als er niets wordt gepot, is de tegenstander hoe dan ook aan de beurt, alle ballen worden beschouwd als 'in het spel' na een legale break, ongeacht of er iets is gepot of niet.

- Ballen in zakken doen: na het breken (of na succesvolle schoten tijdens het spel), kunnen spelers elke gewenste combinatie van schoten proberen totdat ze ofwel een schot missen of mislukken OF een toegewezen objectbal met succes in een zijvak laten zinken; daarna moet het dezelfde groep ballen zijn die net zijn gepot totdat er een fout is begaan of een van deze toegewezen objectballen met succes in een zijvak is gezonken.

- Calling Your Shots: Het is belangrijk om altijd je shot te callen voordat je hem neemt, dit betekent specificeren in welke bal en in welke pocket je hem wilt maken; als er echter geen call wordt gemaakt, moet de bal nog steeds bij de speler worden gecrediteerd als deze is gezonken.

- Overtredingen: Overtredingen vinden plaats wanneer een speler een illegale actie begaat, zoals eerst de verkeerde gekleurde bal raken, krabben (de speelbal laten zinken), ballen van de tafel springen, enz.; als een van deze fouten wordt begaan, is de tegenstander aan de beurt, anders blijven succesvolle schoten bij dezelfde speler.

- Winnen: Een spel wordt gewonnen door ofwel de 8-ball te laten zinken of door een overtreding te begaan/een regel te overtreden, zoals het eerst raken van de verkeerde gekleurde bal; bovendien als alle toegewezen objectballen van een speler met succes zijn gepot

 

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Best bekeken