Quivive

Spelregels – Quivive

 

Presentatie

q  Eén spelbord met 37 holle vlakken

q  49 podiums, 5 pionnen en één tang

Doel van het spel

De pion van de tegenstander buiten spel zetten, wat gebeurt als een pion niet meer verplaatst kan worden.

Voorbereiding

Een loting bepaalt wie er begint. Bij het begin van het spel worden de podiums op het spelbord neergezet. De 37 eerste worden in de vakjes geplaatst en dan plaatsen de spelers beurtelings willekeurig 9 podiums op het tweede niveau en 3 podiums op het derde niveau. Vervolgens zet elke speler zijn pion op een willekeurig leeg podium.

Verloop van een spelletje

Beurtelings verzet elke speler zijn pion en haalt hij een willekeurig leeg podium van het spelbord.

Verzetten van de pionnen

De pionnen worden horizontaal, verticaal en diagonaal verzet, van een podium naar een aangrenzend podium. Het is verboden de pion op een leeg vakje of een reeds bezet podium te zetten.

 

Verwijderen van de podiums

De spelers verwijderen van het spelbord één van de overgebleven lege podiums, zodat de pion van de tegenstander(s) niet meer verzet kan worden. Het is verboden een podium met een pion erop, weg te halen.

Einde van het spelletje

Als een speler aan de beurt is en hij zijn pion niet kan verzetten, is hij uitgeschakeld. Zijn pion wordt van het bord gehaald.

De laatst overgebleven speler heeft gewonnen.

Varianten

Met twee spelers: Iedereen heeft 2 pionnen en bepaalt bij elke beurt welke pion hij verzet. De andere regels veranderen niet. De eigenaar van de laatst overgebleven pion wint.

Met vier spelers: De spelers maken twee teams van twee, alle teamleden zitten tegenover elkaar. Eén team speelt met de lichte pionnen, het andere met de donkere pionnen. Als hij aan de beurt is, kiest een speler welke pion hij gaat verzetten. De andere regels veranderen niet. Het team met de laatst overgebleven pion wint.

Duur van het spelletje

10 tot 20 minuten. In een toernooi kan men een maximum speeltijd bepalen voor elke speler.